DOBBELAERE-WELVAERT

Meer Privacy in 2019? Het begint bij jezelf.

Be a user, not a product.

Juristen kunnen al eens hoogdravend palaveren over privacy. Daar ben jij als user, gebruiker van het wereldwijde web, niet altijd evenveel mee.

Vandaar dat ik je graag binnensluis in mijn wereld. Een wereld die sommigen paranoïde zouden noemen, en anderen dan weer ongelofelijk interessant.

Het is de wereld van het verbergen, midden in het daglicht. Hier volgen negen tips om niet alsmaar gevolgd, afgeluisterd of gefilmd te worden, zowel door bedrijven als overheden. Sommige zijn eenvoudig te implementeren, anderen vragen heel wat wilskracht of creativiteit.

Een paranoïde wereld volgens sommigen, en anderen dan weer ongelofelijk interessant.

Gooi Google buiten

Google weet veel. Te veel. Waarschijnlijk lees je dit artikel via Chrome, de browser van Google, die zo’n kleine 70% ‘market share’ heeft in de browsermarkt.

Begin met Chrome aan de deur te zetten. Je kan Chrome makkelijk zowel op desktop als mobiel vervangen door Brave, een internetbrowser die advertenties, trackers, en ander ongewenst internetongedierte buiten houdt. Het is nog eens goed voor de snelheid ook: zo belooft Brave tot 7x sneller internet dan Chrome of Safari (door de blokkering van al die advertenties en trackers, uiteraard). Ook je RAM-geheugen (het werkgeheugen van je computer) zal er wel bij varen: Chrome is één van de zwaarste alledaagse programma’s, en een browser zou van nature uit een ‘licht’ programma moeten zijn. Reken zelf maar uit waar die rekenkracht dan voor nodig is.

Surf achter een VPN.

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Een VPN (of ‘Virtual Private Network’) zorgt ervoor dat je anoniem kan surfen op het internet. Dat heeft een groot aantal voordelen. Zo kan je internetprovider, zoals Telenet of Belgacom, niet meer meegluren. Zonder VPN, kan elke internetprovider immers informatie vergaren over welke websites je bezoekt, hoe lang je op een bepaalde pagina blijft rondhangen en op welk precies tijdstip je je internetactiviteiten uitvoert.

Bovendien worden die gegevens netjes bijgehouden. Hoewel de wetgeving hierrond op Europees niveau werd vernietigd, blijft het soms koffiedik kijken hoe lang en wat internetproviders nu allemaal over ons inzamelen.Ga er maar veilig van uit dat het heel wat is, en dat overheden dit eenvoudig kunnen opvragen.

Zelf gebruik ik volcontinu (en dus zowel op laptop als mobiel) NordVPN, winnaar uit de 2019 PCMag test. Het is erg gebruiksvriendelijk. Aanrader is de ‘Kill switch’, die elk internetverkeer blokkeert zodra je niet langer achter een VPN zit.

Ruil Google Search in voor DuckDuckGo

Niet alleen heeft Google een gigantisch marktaandeel met haar browser, ze is uiteraard almachtig met haar zoekmachine, de essentie van het Google-bedrijf. Elk zoekresultaat wordt echter nauwkeurig gelogd, en zelfs een incognitomodus biedt geen zekerheid dat Google je zoekopdrachten niet netjes bijhoudt. Als je zelf eens van je stoel wil vallen, breng dan eens een bezoekje aan het Activity-center van Google. Het zou wel eens je leven in een notendop kunnen omvatten.

DuckDuckGo biedt een heel simpele, duidelijke en toch zo waardevolle finaliteit: advertenties worden geblokkeerd, je zoekgeschiedenis is privé, en je neemt zelf controle over je privé-gegevens. Het internet zoals het ooit bedoeld was, dus.

Als je surft via Brave kan je makkelijk DuckDuckGo als standaard zoekmachine instellen. Surf je toch verder via Chrome, dan kan je ook hun plugin toevoegen. Hou er rekening mee dat Google via haar Chrome nog steeds enorm veel data inzamelt.

Lees de rest van dit artikel via Medium.com

Deze bijdrage werd geschreven door Matthias Dobbelaere-Welvaert, legal storyteller bij DOBBELAERE-WELVAERT, directeur bij de stichting ‘the Ministry of Privacy’ en co-founder bij Ethel.

Leave a Comment.

© Alle rechten voorbehouden. Kopiëren op straffe van lichte juridische kletsen.