Aflevering 1
Al maanden worden we geteisterd door advertenties van YouTube op Twitter, Facebook en andere sociale media, die ons waarschuwen dat het einde der internetdagen nabij is. De Copyright Directive heeft de voorbije maanden heel wat stof doen opwaaien onder activisten, journalisten en – dankzij de bombardementen op sociale media – ook de gewone users zoals u en mij.
overal paniek.
Is de paniek gerechtvaardigd? Gaan we straks naar een EU-internet waar materiaal niet meer kan gedeeld worden zonder onmiddellijk een BAN te krijgen op het platform zelf? Staat onze vrijheid van meningsuiting onder druk? Kunnen we straks niks meer leren op YouTube? En verstikt de Europese Unie langzaamaan niet in eigen wetgeving, na de toch al zware GDPR-verplichtingen?
Het doel van de Copyright Directive is duidelijk: het oude auteursrecht eindelijk vernieuwen. Onze Belgische auteurswet dateert bijvoorbeeld van 1994, en werd uiteindelijk in 2014 opgenomen in het Wetboek voor Economisch recht.
De eerste Belgische wetgeving die het auteursrecht regelde kwam uit 1886, en die wetgeving hield het maar liefst meer dan 100 jaar vol, maar het is duidelijk dat we nu voor een nieuwe mijlpaal staan.
Het opzet.
Het opzet van nieuwe wetgeving is niet helemaal onbegrijpelijk. Het internet en onze digitale economie zet traditionele auteursrechten en traditionele concepten zwaar op de helling. Het paterniteitsrecht bijvoorbeeld, of het recht op vaderschap – wetgeving is niet verschoond van wat seksisme – , is voor kunstenaars makkelijk vast te stellen, maar in een co-working digital economie als het ware, is dat veel moeilijker. Wie de auteur is van een bepaald werk, wordt steeds moeilijker en moeilijker om vast te stellen.
Het auteursrecht kan je eigenlijk opbreken in twee delen. Het eerste deel zijn de morele rechten – wie de auteur is bijvoorbeeld. Die morele rechten kan je nooit overdragen, de vermogensrechten – het tweede luik, zeg maar het financiële gedeelte – daar kan je als auteur heel wat mee.
“It's complicated." "Yes, until someone explains it to you!”