DOBBELAERE-WELVAERT

Mag je overal zomaar gefilmd worden?

Aflevering 4

We leven in een wereld vol camera’s. Slimme camera’s, domme camera’s, ANPR-camera’s en bewakingscamera’s. Hoe zit het echter met de relatief nieuwe camerawet? Wanneer mag u gefilmd worden, op straat en in de winkels, en wat verwacht de wetgever van u en úw camera’s?

Client:
Eigen productie
Onderwerp:
Surveillance
Bekijk:
Kijk via Vimeo

'nieuwe' camerawet

Hoe zit het nu met die nieuwe camerawet? Nou ja, ‘nieuw’. De wet van 25 mei 2018 dus. In juridische termen blijft dat zeer recent. Het blijft echter vooral ook “nieuw” omdat er amper over gepraat wordt. We hebben allemaal de mond vol over de GDPR, maar de camerawet? De kans zit er dik in dat u er nog nooit van gehoord had.

Nochtans is het een wet met een zware impact. Bevoegdheden werden overgeheveld van de Privacycommissie naar de politie, drones mogen nu opeens surveilleren en winkels mogen een scherm ophangen met camerabeelden, als ‘afschrikeffect’.

camera's overal

Laten we beginnen bij het begin: wanneer mag je nu gefilmd worden? De nieuwe versie bepaalt dat naast politie- en overheidsdiensten ook bewakingsagenten “onder toezicht van de politiediensten” in real-time beelden kunnen bekijken van bewakingscamera’s, die in niet-besloten plaatsen zijn geïnstalleerd.

Als je een winkel binnengaat – en dat is nieuw – kan je nu ook begroet worden met een controlescherm dat de beelden in het openbaar toont. Dat heet het versterken van de “preventieve werking”. Winkels moeten dan nog wel steeds een icoon aanbrengen dat er gefilmd wordt.

“It's complicated." "Yes, until someone explains it to you!”

Fredrik Backman

© Alle rechten voorbehouden. Kopiëren op straffe van lichte juridische kletsen.